Elektroterapija

Fizikalna terapija > Elektroterapija

Tens

Metoda se osniva na principu elektroanalgezije, gdje dolazi do stimuliranja A živčanih vlakana.Stimulacijom A vlakana dolazi do kočenja C vlakana odgovornih za prijenos boli na više razine živčanog sustava. Električni podražaji frekvencije od 75 – 125 Hz i trajanju impulsa od 0.8 ms najbolje stimuliraju A živčana vlakna.
Primjenjuju se pretežno dvokanalni aparati s naponom struje od 0-9 V i jačinom struje od 0 – 75 mA. Struja se primjenjuje putem elektroda. Vrijeme popuštanja boli je različito te se kreće od 10-30 min, a toliko traje i tretman. Postupak se može ponoviti više puta dnevno.

Kada koristimo TENS:

Akutna i kronična bol izazvana različitim patološkim procesom
Reumatske bolesti
Traume
Ortopedske bolesti
Kirurgija
Neurologija
Ginekološke i onkološke bolesti
Kontraindikacija za primjenu nema, no ipak terapiju ne bi trebali primati pacijenti sa pacemaker-om i dekompenziranom srčanom funkcijom.

 

 

Elektroterapija

Dijadinamske struje

Dijadinamske struje, po svojim svojstvima spadaju u niskofrekventne struje. Mogu biti poluvalne ili punovalne ispravljene struje sinusoidna oblika, frekvencije 50-100 Hz. Kombinacijom frekvencije i jakosti te dodavanjem konstantne istosmjerne (galvanske) može se dobiti nekoliko modulacija.

Modulacija 1 – odlikuje se frekvencijom od 100 Hz kojom se postiže dobar analgetski učinak i kočenje simpatikusa. Ona se primjenjuje u liječenju bolnih stanja i stanja nastalih poremećajem ravnoteže vegetativnog sustava.
Modulacija 2 – odlikuje se frekvencijom od 50 Hz. Razvija jači analgetski učinak i jače od modulacije 1 koči simpatikus. Ona djeluje na toniziranje vezivnog tkiva, a taj proces je vrlo važan nakon ozljeda.
Modulacija 3 – ova modulacija predstavlja kombinaciju modulacije 1 i modulacije 2. Ima jako djelovanje na uklanjanje edema i hematoma, na smanjenje tonusa poprečnoprugastih mišića i uklanjanje boli.
Modulacija 4 – predstavlja kombinaciju modulacije 1, s dodavanjem galvanskih impulsa malih jakosti i modulacije 2. Ova modulacija razvija jaki i dugotrajni analgetski učinak i zato je dobila ime elektroanalgezija.

Primjenjuje se u liječenju bolnih sindroma i izvanzglobnog reumatizma.
Pojedine se modulacije mogu kombinirati (npr. 1 i 4 ) i tada dobivamo puno jači učinak.

Kada ne smijemo koristiti dijadinamske struje :

Akutne upale
Aktivna tuberkuloza kosti, zglobova i drugih organa
Zloćudne bolesti
Bolesti koje uvjetuju razvoj kaheksije
Dekompenizirano stanje srca
Krvarenje ili sklonost krvarenju
Metal u tkivu ( nakon ranjavanja, endoproteze, osteosinteza i dr.)

 

Galvanske struje

Galvanizacija je primjena niskofrenkventne,konstantne istosmjerne struje putem elektroda u terapijske svrhe.
Razlikujemo poprečnu i uzdužnu galvanizaciju. U nekim slučajevima elektrode treba posebno oblikovati zbog specifičnosti dijela tijela na koji želimo primjeniti struju (npr.Bergonijeva polumaska koju koristimo kod tretmana nervusa trigeminusa).

Djelovanje:

Na motorne živce: povećava podražljivost i provodljivost motornih živaca i mišića
Na vazomotorne živce: poboljšava cirkulaciju
Na bol: smanjuje bol (analgetsko djelovanje)
Na središnji živčani sistem: ovisno o položaju elektroda, umirujući ili podražujući efekt

Mikrostruje – elektroterapija budućnosti

Mikrostruje su novija vrsta elektroterapije koje djeluju na razini stanice.
Kod funkcionalne elektrostimulacije strujni se valovi apliciraju preko elektroda do živaca koji zatim potaknuti električnim impulsima iniciraju vibracije ili kontrakcije tretirane muskulature. Snaga struje se dozira u miliamperima – mA.
Kod mikrostruja (MENS) nema pomaka mišića, čak nema niti osjeta stimulacije, slično kao kod magnetoterapije. Strujni valovi djeluju na celularnoj razini snagom koja se mjeri u milijuntim dijelovima ampera. Koriste se također kao i kod EMS/TENS stimulacije samoljepive elektrode, što pojednostavljuje primjenu u svim uvjetima korištenja (medicina, sport, kozmetika).

Terapija MENS-om ima sljedeće karakteristike:

  1. Sigurnost
  2. Udobnost
  3. Djelotvorno ublažavanje ili potpuno rješavanje akutnih i kroničnih bolova
  4. Ubrzana regeneracija oštećenog tkiva i brže zacjeljivanje rana, uklanjanje ožiljaka, zacjeljivanje kostiju nakon lomova
  5. Sinteza kolagenskih vlakana što poboljšava elasticitet kože

Kod normalne primjene nema nikavih neželjenih efekata ili komplikacija

Interferentne struje

Interferentne struje su struje sa najdubljim djelovanjem i primjenjuju se na raznim mjestima ovisno o lokalizaciji i vrsti patološkog procesa,odnosno tegoba. Rezultat su križanja dviju sinusoidnih struja, izmjeničnih, srednjofrenkventnih struja koje se međusobno preklapaje u intenzitetu,frenkvenciji i fazi.
Ta interferencija se događa u dubini tkiva pa ih još zovemo endogenim strujama.
Djelovanje je slično djelovanju dijadinamskih struja, postoje razlike u načinu primjene i lokalizaciji djelovanja,odnosno postiže se dublje djelovanje i bolja podnošljivost. Mogu se primjeniti sa vibracijskom vakum masažom, s tim da se prije provedbe treba odrediti frenkvencija vibracija ovisno o indikaciji, te se na taj način postiže veći terapijski učinak u dubini tkiva.

 

Elektrostimulacija mišića

Elektrostimulacija mišića je tehnika koja kontrahira mišiće električnim impulsima. Oni djeluju na mišić na način da reproduciraju prirodnu kontrakciju, takvu kakva se postiže fizičkom aktivnošću. Mišićni stimulatori reproduciraju u potpunosti jednake fiziološke učinke na motorički živac kao što ih reproducira mozak i uzrokuju da se mišić napne. Ljudski mišić ne zna od kud signal koji podražuje njen motorni živac dolazi, a signal od mišića postigne točno traženi učinak. Mozak neprestano proizvodi takve naredbe, koje se u obliku točno odmjerenog broja signala u minuti preko kralježnice prenose na motorički živac. Signal potom uzrokuje bilo samo trzaj ili potpunu kontrakciju, ako se ograničimo samo na ta dva učinka. Ako te signale nadomjestimo potpuno jednakima, koje reproduciramo u instrumentu i preko kablova i elektroda prenesemo do motoričkog živca određenog mišića, postići ćemo dakle isti učinak. Tu je magija eletrostimulacije mišića!

Elektrostimulacija mišića može se koristiti za :

Poboljšanje natjecateljskog nastupa, bez obzira na to kojim se sportom bavimo; možemo ciljano trenirati sposobnost mišića i npr. eksplozivnost, izdržljivost, brzinsku izdržljivost, statičku snagu itd

Oblikovanje tijela – pravilnim izborom programa na instrumentu možemo povećati volumen svojih mišića, skladno ih razvijati i poništiti određene pridobivene mane u pokretu

Bolju i bržu regeneraciju – regeneraciju treba izvoditi svaki sportaš nakon napornih natjecanja i treninga, a to posebno znači za sportove izdržljivosti
Sprečevanje atrofije, opadanje volumena i mišićne snage radi neaktivnosti, u vremenu od povrede do operacije ili kad radi povrede ne možemo aktivno izvoditi kontrakcije određenih mišića

Nadomještanje onih tipova treninga koje radi povrede ne možemo uspješno izvoditi.

Elektroterapija

Elektroterapija

primjena različitih struja u terapijske svrhe